Wykonanie
To najsmaczniejszy
chleb drożdżowy bez wyrabiania. W ostatnich dniach piekę tylko ten. Banalnie prosty. Wszystko wrzucamy do miski, mieszamy, zostawiamy na noc a rano pieczemy. Miąższ lekko wilgotny, sprężysty z wielkimi dziurami. Gorąco polecam upiec od razu dwa :) Przepis z bloga Domi w kuchni .
Składniki :3 szklanki
mąki pszennej chlebowej3/4 łyżeczki
suszonych drożdży2 płaskie łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanki
wodyWszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy tylko do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kuchennym blacie na 12-18 godzin.Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat oprószony
mąką. Ciasta nie zagniatamy tylko dość szybko formujemy bochenek
chleba, który układamy na blasze do pieczenia.Pieczemy w temp. 230°C przez 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. do 200°C i pieczemy kolejne 10 minut.Smacznego :)