Wykonanie
Chleb, ktory od dobrych 2-3 tygodni kroluje na naszym
stole. Przepis sciagnelam zywcem stad: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/htmlOto oryginalny przepis:Składniki:Zaczyn:1/4 szklanki zakwasu (użyłamżytniego)1/3 szklanki letniej
wody1/2 szklanki
mąki żytniej (użyłam ciemnej)Składniki na zaczyn wymieszać razem, pojemnik przykryć folią i odstawić na 8 -12 godzin (temp. pokojowa)Ciasto główne:1 do 1 i 1/4 szklanki letniej
wody1 łyżeczka
suszonych drożdży3 i 3/4 szklanki
mąki pszennej chlebowej1 i 1/2 łyżeczki
soliDo dużej miski wlać cały zaczyn,
wodę (zacząć od szklanki),
drożdże i
sól. WymieszaćNastępnie powoli dosypywać
mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż
zrobi się gładkie i jednolite. Ciasto powinno się delikatnie lepić, ale nie może
mieć rzadkiej konsystencji.Ciasto przełożyć do czystej naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 do 2 i 1/2 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat
mąką. Uformować zgrabną kulę lub podłużny bochenek ( który można umieścić w natłuszczonej keksówce) Przykryć i odstawić na około godzinę ( u mnie 45 minut). Wyrośnięty bochenek przed pieczeniem można posmarować
wodą i posypać
kminkiem.Pieczemy przez około 40 minut w 200 *CCo do zaczynu- ilosc zakwasu odmierzylam waga- 62 gramy.
Maka pszenna chlebowa to u mnie
maka typu 550. Wyrabiajac ostatecznie ciasto dosypuje nieco
pszennej maki, inaczej ciasto za bardzo sie lepi.
Chleb pieke w naparowanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 °C a ostatnie 5 minut podkrecam do 250.
Przepis uczestniczy w akcji: