Wykonanie
Jakoś nie zachwycił mnie ten
chleb ale dodaje przepis na blog bo wiem, ze ma swoich zwolenników więc może i Wam podpasuje. Mi, niekoniecznie... Niby
zwykły chleb na zakwasie o dość zbitym miąższu ale czegoś mu brak... przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .
Składniki :3/4 szklanki ( 150 g ) zakwasu żytniego1 i 1/4 szklanki letniej
wody1 łyżeczka
suszonych drożdży2 i 1/2 szklanki
maki pszennej chlebowej3/4 szklanki
mąki żytniej jasnej ( u mnie zwykła żytnia )1 i 1/2 łyżeczki
soli12 godzin przed pieczeniem należy zakwas wyciągnąć z lodówki i odświeżyć.W dużej misce mieszamy
wodę,
sól,
drożdże,
mąki. Dodajemy zakwas, mieszamy. Ciasto wyrabiamy 8 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto przez 7 minut.Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 - 2 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 bochenki ( u mnie 1 ) i pozostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia na kolejne 1-1 1/2 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 218°C razem z blachą lub kamieniem do pieczenia
chleba. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne lub blachę z
wodą ( wlewamy ok 3/4 szklanki
wody ). Przed pieczeniem
chleb można naciąć. Pieczemy
chleb 30-40 minut aż po uderzeniu w spód wyda głuchy dźwięk.Smacznego :)