Wykonanie
Zanim kupiłam sobie wagę kuchenną problemem dla mnie były przepisy na
chleb. Postanowiłam zatem opracować sobie przepis w którym
będę posługiwać się wyłącznie pojęciem szklanka i łyżeczka.W tym przepisie to od nas zależy jakiej
mąki chcemy użyć (możemy pomieszać kilka) ważne aby łącznie z zakwasem było 5 szklanek
mąki.No i najważniejsze że przepis ten jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi ładny bochenek.Lista składników:4 szklanki
mąki (tym razem użyłam 2 szkl
mąki chlebowej i 2 szkl
mąki orkiszowej typ 2000)1 szklanka zakwasu dokarmionego 12h wcześniej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
suszonych drożdżywoda (w zależności od rodzaju
mąki 1-1,5 szkl.)1 - 1 , 5 łyżki Smakowitej pajdyWszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy sprężyste ciasto. Ja mam kwadratową i każdy bok ciasta chwytam przeciągam do środka i ugniatam. Odstawiam do wyrośnięcia.Kiedy podwoi objętość wyjmuję na stolnicę opruszoną
mąką i wyrabiam jednocześnie nadając mu kształt podłużnego bochenka.Przekładam do blaszki, smaruję wierzch
olejem i nacinam nożem aby pękał kontrolowanie. Piekę około 1 godziny, ale mam strasznie stary piekarnik więc radzę kontrolować pieczenie wedle swojego wyczucia.
Chleb będzie gotowy kiedy nabierze złocisto brązowej barwy i puknięciu wyda głuchy dźwięk.
W tym przepisie Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że ciągle mi jej mało. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.