ßßß Cookit - przepis na Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

nazwa

Wykonanie

Chleb śląski żytni. Takiego chleba w moich przepisach brakowało. Znaleziony na blogu u Gosi przepis na chleb Dana Leparda, będzie u mnie często pieczony. Jest jasny, neutralny, łagodny, świetnie się formuje. Idealnie się kroi, jest sprężysty i długo utrzymuje swą "zjadliwość". Chleb śląski żytni jasny to chleb ideał. Polecam.
Zaczyn:
1/4 szklanki zakwasu żytniego
1/3 szklanki letniej wody
1/2 szklanki maki żytniej
Ciasto główne:
1 do 1 i 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 3/4 szklanki mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wlewamy cały zaczyn, szklankę wody, drożdże i sól. Mieszamy, a następnie powoli dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolity. Powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji.
Ciast przekładamy do czystej, naoliwionej miski, przykrywamy folią i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 do 2 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek(mozna umieścić w natłuszczonej keksówce), przykrywamy i odstawiamy na około godzinę. Wyrośnięty bochenek można przed pieczeniem posmarować wodą i posypać kminkiem
Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/08/chleb-slaski-zytni-jasny-light-silesian.html