Wykonanie
Chleb śląski żytni. Takiego
chleba w moich przepisach brakowało. Znaleziony na blogu u Gosi przepis na
chleb Dana Leparda, będzie u mnie często pieczony. Jest jasny, neutralny, łagodny, świetnie się formuje. Idealnie się kroi, jest sprężysty i długo utrzymuje swą "zjadliwość".
Chleb śląski żytni jasny to
chleb ideał. Polecam.
Zaczyn:1/4 szklanki zakwasu żytniego1/3 szklanki letniej
wody1/2 szklanki
maki żytniejCiasto główne:1 do 1 i 1/4 szklanki
wody1 łyżeczka
suszonych drożdży3 3/4 szklanki
mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki
soliSkładniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.Do dużej miski wlewamy cały zaczyn, szklankę
wody,
drożdże i
sól. Mieszamy, a następnie powoli dosypujemy
mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż
zrobi się gładkie i jednolity. Powinno się delikatnie lepić, ale nie może
mieć rzadkiej konsystencji.Ciast przekładamy do czystej, naoliwionej miski, przykrywamy folią i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 do 2 i 1/2 godziny.Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat. Formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek(mozna umieścić w natłuszczonej keksówce), przykrywamy i odstawiamy na około godzinę. Wyrośnięty bochenek można przed pieczeniem posmarować
wodą i posypać
kminkiemPieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.