Wykonanie
Jeśli macie ochotę pochrupać
francuskie bagietki na niedzielne śniadanie, piątek wieczór jest ostatnim momentem, aby zakasać rękawy i zarobić ciasto.Proces przygotowania w swej istocie wydaje się długi, jednak rzeczywisty nakład pracy jest niewspółmierny z dozą porannej przyjemności, jakiej zaznacie, jeśli za chwilę udacie się w kuchenne
progi:)Przepis pochodzi z książki Si King'a i Dave'a Myers'a pt. ''The hairy bikers' big book of baking''.
Bagietki francuskie(6 sztuk)1 kg
pszennej mąki chlebowej, plus do podsypywania1 łyżka
suszonych drożdżypół łyżeczki
soli500 ml ciepłej
wodyoliwa do natłuszczenia miski(Piątek wieczór)
Mąkę wsyp do dużej miski do wyrabiania ciasta. Dodaj
sól oraz
drożdże, wymieszaj, po czym stopniowo dolewaj
wodę, jednocześnie mieszając całość drugą ręką. Gdy ciasto stanie się dość zwarte, wyłóż je na oprószona
mąką stolnicę i zagniataj przez co najmniej 10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne.Przełóż je do naoliwionej miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce (moje rosło w lodówce)- ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.(Sobota wieczór)Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószona
mąką stolnicę i uderz kilka
razy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podziel masę na 6 kawałków i każdy z nich uformuj w ok. 30-35 cm
bagietkę.2 lniane ściereczki obficie oprósz
mąką i ułóż na dużej tacy lub blasze; jedna powinna zachodzić na drugą, aby ściereczki tworzyły jedną dużą powierzchnię (możesz też użyć specjalnej blachy do wypieku
bagietek, jeśli jesteś w posiadaniu takowej;); układaj na niej
bagietki, oddzielając je od siebie plisą uformowaną z materiału, tak by jedna
bagietka nie stykała się z drugą swą boczną krawędzią. Wierzch
bagietek posyp delikatnie
mąką i nakryj całość czystą ściereczką. Pozostaw
bagietki w chłodnym miejscu na 12 godzin.(Niedziela rano)Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.Delikatnie przełóż wyrośnięte
bagietki na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Za pomocą żyletki lub bardzo
ostrego noża każdą z nich natnij ukośnie kilka
razy. Blachę z
bagietkami postaw na górnej półce piekarnika, na dolnej zaś umieść żaroodporne naczynie napełnione szklanka wrzącej
wody (para sprawi, że
bagietki będą chrupiące).Piecz
bagietki przez 15-20 minut; złociste wyłóż na kratkę kuchenną, aby przestygły.Życzę smacznego!