Wykonanie
W sobotę wzięłam udział w warsztatach kulinarnych z Marcinem
Budynkiem, kucharzem celebrytą z Augustowa. Warsztaty były doskonałe, nauczyłam się wielu nowych rzeczy,
między innymi niekonwencjonalnego łączenia smaków i tego, że można marynować
rybę, zapomnianego u nas
miętusa, w
żubrówce, a ciasto
czekoladowe na marcepanie wekowane najlepsze jest po kilku tygodniach.To, co dla mnie było najbardziej interesujące to pieczenie podpłomyków.Latem, na Festiwalu Dobrego Smaku po raz pierwszy je
jadłam i bardzo mi smakowały.Te, które robiliśmy z Marcinem były jeszcze lepsze. Postanowiłam rozpracować pieczenie podpłomyków i wprowadzić je na stałe do menu.
Podpłomyk, pizza czy foccacia to prawie to samo. Ciasto robione jest na bazie podstawowych, prostych składników, czyli
mąki , najlepiej chlebowej,
wody i
soli, a dodatki, które można do nich podać zależą od indywidualnych smaków i upodobań.
PODPŁOMYK Z
OLIWKAMI I
POMIDORAMISkładniki:500g
mąki pszennej chlebowej TYP 7501 łyżeczka
soli1 saszetka
suszonych drożdży, w przepisie jest 7g, ale moja saszetka miała 8g i tyle użyłam200ml
wody1 duża łyżka
ziół mieszanych, najlepiej prowansalskich100g czarnych
oliwek, pokrojonych na kawałeczki100g
suszonych pomidorów w
oliwieWykonanie:1.
Mąkę wyrobiłam z
solą,
drożdżami i
wodą. Zastanawiałam się, czy
suszone drożdże rozpuszcza się w wodzie, tak zrobiłam, i ciasto pięknie wyrosło.2. Pokrojone
pomidory i
oliwki dodałam do ciasta i wmieszałam je wyrabiając ciasto jeszcze przez chwilę. Dodałam trochę więcej
wody w trakcie wyrabiania, żeby ciasto lepiej zagnieść. Po wyrobieniu było całkiem twarde i zwarte, a mimo to, bardzo ładnie pracowało.3. Włożyłam je do wysmarowanej
oliwą miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam na ponad godzinę, aż podwoiło objętość.4. Po tym czasie zagniotłam je szybko jeszcze raz i uformowałam cztery kulki z całości.5. Piekarnik rozgrzałam do 220'C, blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Koniecznie trzeba wysmarować papier
oliwą; ja tego nie zrobiłam i pierwsze podpłomyki bardzo trudno było od niego oderwać. Rozwałkowałam każdą kulkę na okrągły cienki placek i zostawiłam na 20 minut, żeby wyrosły.6. Piekłam przez 20 minut.
Podpłomyki są doskonałe z
serkiem kozim i
ziołami, choćby
pietruszką, można do nich podać
jogurt grecki, można użyć takich dodatków, jakie dodaje się do pizzy.Najlepsze są na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale świetnie smakowały również następnego dnia. Podpiekłam je na tosterze.