ßßß Cookit - przepis na Gnocchi Con Pomodori Secchi (Pierogi Z Pomidorami Suszonymi)

Gnocchi Con Pomodori Secchi (Pierogi Z Pomidorami Suszonymi)

nazwa

Wykonanie

Pierogi to flagowa potrawa kuchni nie tylko polskiej, ale i większości kuchni słowiańskich. Rosyjskie pelmeni i wareniki, węgierskie derelye, słowackie bryndzové pirohy, rumuńskie colţunaşi, bukowińskie chiroște, koszerne kreplachy... ale i włoskie ravioli i gnocchi, koreańskie mandu i chińskie jiaozi to wariacje na temat farszu owiniętego miękkim, elastycznym ciastem z mąki, wody i jajek.
W Stanach Zjednoczonych pierogi są hitem, zwłaszcza w regionach Buffalo, Chicago, Omaha, zachodniego Massachusetts, Minneapolis, Detroit, Cleveland, Pennsylvanii oraz New Jersey, gdzie znajdują się większe skupiska Polaków i Ukraińców. Organizuje się wyścigi pierogowe w Pittsburghu, a od lat 60' pierogi jako produkt garmażeryjny są stałym widokiem w lodówkach sklepów spożywczych. Największym w Stanach producentem pierogów jest firma Mr.T's, założona przez Teda Twardzika. Pan Twardzik skierował swoją ofertę zdecydowanie do Amerykanów, nie do rodaków, bowiem w ofercie znajdują się pierogi z brokułami i cheddarem, z Jalapeños, ze śmietaną i szczypiorkiem - ale ze znanych Nam ze stołów polskich smaków znajdziemy wyłącznie kwaszoną kapustę.
Składniki
szklanka mąki pszennej
łyżka oliwy z oliwek (ja użyłam tej z zalewy do pomidorów)
jajko
szczypta soli
słoik suszonych pomidorów
1/3 szklanki wody
zioła suszone
Wykonanie
1) Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, posyp solą i ziołami, a następnie zacznij ugniatać widelcem dolewając oliwę i wodę. Ciasto powinno uformować lśniącą kulę.
2) Rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość 3mm (nie grubsze, bo pierogi będą sztywne, i nie cieńsze - bo się rozpadną)
3) Wytnij z ciasta kółka o średnicy ok 6cm.
4) Pierożki nadziewaj całymi lub pokrojonymi pomidorami.
5) Pierogi należy gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 minut (aż ładnie wypłyną na powierzchnię), a następnie wylać wodę, dodać 2 łyżki oliwy i podsmażyć je do lekkiego rumieńca.
Jak zauważy wprawne oko, niektóre się porozklejały - takie są konsekwencje lepienia pierogów mokrymi od oliwy palcami.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/08/gnocchi-con-pomodori-secchi-pierogi-z.html