Wykonanie
Jeśli jesteście fanami miękkiego
pieczywa ze śródziemnomorskimi dodatkami typu
suszone pomidory,
zioła, czy rzeczone w tytule
oliwki, to ten chlebek jest w sam raz dla Was:)Prosty w wykonaniu, doskonały na weekendowe wspólne śniadania.Ta propozycja to kolejny przepis z ksiązki ''Italian
home baking''
Gino D'acmpo (wcześniejszą znajdziecie tutaj), która - muszę przyznać- bardzo przypadła mi do gustu :)Na myśl o włoskich klimatach i smakach człowiekowi od razu robi się przyjemniej na duszy :)
225 g
pszennej mąki chlebowej100 g
pszennej mąki razowej1 łyżeczka
solipół łyżeczki grubo mielonego
czarnego pieprzu7 g
suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)210 ml ciepłej
wody2 łyżki
oliwy extra virgin (plus odrobina do posmarowania)140 g
oliwek (pół na pół: czarnych i zielonych; ja dałam tylko zielone)Wnętrze miski nasmaruj
oliwą.Do osobnej miski wsyp obie
mąki,
drożdże,
sól i
pieprz; w środku zrób wgłębienie, a w jego środek wlej ciepłą
wodę oraz
oliwę. Wymieszaj wszystko widelcem, aby składniki się połączyły. Oprósz stolnicę
mąką i przenieś na nią ciasto. Zagniataj je przez 10 minut, ąż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i włóż do naoliwionej miski. Nakryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie przenieś na oprószoną
mąką stolnicę. Złoż je kilka
razy w celu odgazownia. Następnie rozpłaszcz je i posyp
oliwkami. Złóż ciasto ponownie kilka
razy, następnie zagniataj przez 2 minuty. Odłóż na 5 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym uformuj z niego bochenek i przenieś go na naoliwioną blachę.
Ostrym nożem natnij
chleb w kilku miejscach i przy pomocy pędzla, lekko nasmaruj go z wierzchu
oliwą. Nakryj bochenek folia spożywczą i ponownie zostaw do wyrastania na 40 minut.Przed pieczeniem ponownie leciutko nasmaruj go
oliwą.
Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 30 minut. Upieczony bochenek przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.Smacznego!