Wykonanie
Białe
trufelki kokosowe wykonałam kilka dni temu. Prawdopodobnie planowałam je zużyć do babeczek Raffaello, ale jakoś przeszła mi ochota.. poza tym domownicy szybko się nimi 'zaopiekowali' ;-). Są to białe
trufle przygotowane na
mleku skondensowanym, bez dodatku
masła lub
mleka w proszku. Bardzo treściwe i sycące. Nie przypominają kupnych pralinek Raffaello, które są delikatniejsze, obtoczone chrupiącym
wafelkiem i z
lekkiem kremem - wspólny ich mianownik to
kokos i
migdały. Bardzo smaczne i proste w wykonaniu, polecam szczególnie do domowego
tortu Raffaello .Składniki na 25 - 30 sztuk:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (400g)250 g
wiórków kokosowych100 g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej2 łyżki
likieru kokosowego30
migdałów, obranychdodatkowe
wiórki kokosowe do obtaczania trufelkówDo naczynia przelać
mleko skondensowane. Dodać
wiórki kokosowe,
likier, wymieszać. Na końcu dodać roztopioną
czekoladę, wymieszać. Odłożyć do lodówki na całą noc.Kolejnego dnia łyżką odrywać kawałki masy, formować
trufelki, w środek każdego wciskając migdałek. Obtaczać w wiórkach. Schłodzić.Uwaga: używam puszki
mleka 400 g, w Polsce puszki z
mlekiem są cięższe (530 g).Smacznego :-).