ßßß Cookit - przepis na Mleko migdałowe pyszne i zdrowe

Mleko migdałowe pyszne i zdrowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Deszcz, deszcz, deszcz, mokro, wstrętnie, pada...
Bardzo często używam w przepisach mleka migdałowego, mleka sojowego, nawet ryżowego, ale nigdy, przenigdy nie chciało mi się samej robić takiego mleka, tylko zawsze kupowałam. Trzeba patrzeć na skład, na to ile mleka w mleku, ile dodatków smakowych, jaka cena za daną pojemność itp. Koniec z tym!
Taka pogoda pod psem, że do sklepu nie-e! Ani rusz! A mleko samo nie przyjdzie...trzeba było zrobić, no i co?
No i zrobiłam i zajęło mi to jakieś 15min, ale wiecie co? Wczoraj namoczyłam migdały, na wszelki wypadek, bo przeczuwałam, że tak właśnie będzie. Więc mam dla Was dobrą radę: zanim "spontanicznie" pomyślicie o zrobieniu mleka z orzechów, migdałów czy soi, wstawcie nasiona do wody i namoczcie przez noc, a rano można będzie spontanicznie ich użyć :)
Przygotujcie sobie gazę lub sitko i do dzieła!
Potrzebujecie:
migdały
woda
Namoczone przez noc migdały (zalejcie gorącą wodą najlepiej) obieracie z łupinek (bardzo łatwo schodzą) lub nie obieracie jeżeli Wam się nie chce
Wrzucacie do blendera i co chwilkę dolewacie odrobinkę wody, aż uzyskacie odpowiednią konsystencję. Na koniec przesączacie przez sitko czy gazę i już mleko gotowe. Nigdy nie kupicie w sklepie, bo wychodzi dużo taniej i oszczędzacie również na konserwantach, dodatkach smakowych i soli, jakie przeważnie w mlekach ze sklepu się znajdują.
Mleczko zdrowe, pełne witamin, soli mineralnych, dobrego tłuszczu i białka. Na odmładzanie, na masę, na rzeźbę, na wszystko, wszystko...polecam
A Wy próbowaliście już mleka orzechowego? A może sojowego? Napiszcie, podzielcie się :)
Źródło:http://justtryeat.blogspot.com/2012/07/mleko-migdaowe-pyszne-i-zdrowe.html