Wykonanie
Jeśli nie wyobrażacie sobie poranka bez
musli z
mlekiem lub
jogurtem, koniecznie wypróbujcie wegańską wersję tego śniadania. Spróbujcie zastąpić
krowie mleko lżej strawnym, smaczniejszym i zdrowszym
mlekiem migdałowym.Ten rarytas bez trudu możemy zrobić samodzielnie w domu. Oto przepis na około 800 ml
mleka migdałowego; można je przechowywać w lodówce przez dwa dni, a podawać z
miodem i
płatkami. Śniadanie jak marzenie…
Mleko migdałowe – przepis:1 szklankę
migdałów zalewamy wrzątkiem, po 10 minutach zdejmujemy skórki. Moczymy
migdały przez 12 godzin, po czym miksujemy z 4 szklankami
wody.Po dokładnym zmiksowaniu
orzechów czy ziaren zabieramy się za odcedzanie pulpy. W tym celu należy umieścić czystą lnianą ściereczkę na dużej misce lub dzbanku, najlepiej za pomocą gumki. Przez takie „sitko” przelewamy nasze
mleko, po czym zdejmujemy gumkę i dokładnie wyciskamy.