ßßß
- 170 g migdałów,- 750 ml przegotowanej wody.Migdały zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc (ok. 8 godzin), aby namiękły i można było zdjąć z nich skórkę. Po tym czasie odcedzamy migdały, obieramy ze skórki (można je dodatkowo sparzyć), w wysokim pojemniku zalewamy 200 ml przegotowanej wody i dokładnie rozdrabniamy blenderem, następnie dodajemy pozostałą wodę i jeszcze krótko miksujemy. Teraz czas na odcedzanie masy migdałowej i produkcję mleka. My używamy do tego celu sita do płynów, można przysposobić w tym celu również tetrową pieluchę.Mleko ma piękny biały kolor i nawet bez żadnych słodkich dodatków (cukier waniliowy czy daktyle) smakuje wyśmienicie. Wytłoczoną miazgę migdałową można zmiksować z dostępnymi owocami i zdrowa przekąska (nota bene dosyć energetyczna) jest gotowa! Smacznego!