Wykonanie
cze 28th
Mleko migdałoweMleko migdałowe pomimo, iż jest dosyć pracochłonne, smakuje wyśmienicie. A zrobione w domu jest dużo tańsze i zdrowsze niż to, kupione w sklepie. Kolorem i konsystencją do złudzenia przypomina białe
krowie mleko z lekką
śmietanką na powierzchni… Naprawdę warto spróbować – abstrahując od głębi ideologii „wege”.
- 170 g
migdałów,- 750 ml przegotowanej
wody.
Migdały zalewamy letnią
wodą i pozostawiamy na noc (ok. 8 godzin), aby namiękły i można było zdjąć z nich skórkę. Po tym czasie odcedzamy
migdały, obieramy ze skórki (można je dodatkowo sparzyć), w wysokim pojemniku zalewamy 200 ml przegotowanej
wody i dokładnie rozdrabniamy blenderem, następnie dodajemy pozostałą
wodę i jeszcze krótko miksujemy. Teraz czas na odcedzanie masy migdałowej i produkcję
mleka. My używamy do tego celu sita do płynów, można przysposobić w tym celu również tetrową pieluchę.
Mleko ma piękny biały kolor i nawet bez żadnych słodkich dodatków (
cukier waniliowy czy
daktyle) smakuje wyśmienicie. Wytłoczoną miazgę
migdałową można zmiksować z dostępnymi
owocami i zdrowa przekąska (nota
bene dosyć energetyczna) jest gotowa! Smacznego!