Wykonanie
To pierwsze tego rodzaju
mleko, jakie zrobiłam. Okazało się, że przygotowanie go jest banalnie proste. Za radą Gosi nie wymieniałam
wody z moczenia
migdałów. Co do smaku,to mam mieszane uczucia. Samo
mleko niekoniecznie mnie przekonało, jednak w koktajlach smakuje wyśmienicie.
Składniki (na 1 litr
mleka)1 szklanka
migdałów4 szklanki
wodywrzątek do zalaniaWykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy
wodę i zdejmujemy skórkę. Powinna sama ładnie odchodzić.Obrane
migdały wkładamy do naczynia i zalewamy 1 szklanką przegotowanej, ostudzonej
wody. Odstawiamy na noc. Następnego dnia miksujemy
migdały z
wodą, w której się moczyły. Dolewamy pozostałe 3 szklanki
wody i ponownie miksujemy całość. Zmiksowane
migdały odcedzamy używając gazy.
Mleko przechowujemy w lodówce do 48 godzin.