ßßß Cookit - przepis na Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

To pierwsze tego rodzaju mleko, jakie zrobiłam. Okazało się, że przygotowanie go jest banalnie proste. Za radą Gosi nie wymieniałam wody z moczenia migdałów. Co do smaku,to mam mieszane uczucia. Samo mleko niekoniecznie mnie przekonało, jednak w koktajlach smakuje wyśmienicie.
Składniki (na 1 litr mleka)
1 szklanka migdałów
4 szklanki wody
wrzątek do zalania
Wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy wodę i zdejmujemy skórkę. Powinna sama ładnie odchodzić.
Obrane migdały wkładamy do naczynia i zalewamy 1 szklanką przegotowanej, ostudzonej wody. Odstawiamy na noc. Następnego dnia miksujemy migdały z wodą, w której się moczyły. Dolewamy pozostałe 3 szklanki wody i ponownie miksujemy całość. Zmiksowane migdały odcedzamy używając gazy. Mleko przechowujemy w lodówce do 48 godzin.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Mleko-migdalowe.html