Wykonanie
Co dobrego można zrobić z migdałów?
Mleko!
Mleko roślinne to ostatnio dość modny temat. Na sklepowych półkach można znaleźć najróżniejsze
mleka-
sojowe,
ryżowe, owsiane,
kokosowe, czy właśnie
migdałowe. Moim zdaniem doskonale zastępują
krowie mleko w wielu napojach i potrawach. Często wzbogacają dania, dodając wyrazu swoim smakiem.
Mleka roślinne mają jedną zasadniczą wadę- najzwyczajniej w świecie są drogie. Zdecydowanie taniej wychodzi zrobienie takiego
mleka w domu. To wcale nie jest trudne, ani skomplikowane. Przepis na
mleko migdałowe znalazłam „na kotlecie” .
Mleko migdałowe jest przepyszne. Znakomicie sprawdza się w koktajlach
owocowych, ciastach, naleśnikach itp. Można je pić jako zwykły
napój, polecam z dodatkiem
kakao, albo posłodzone
miodem. Zapraszam na
Mleko migdałowe .
Składniki:150g
migdałów1 szklanka zimnej
wody3 szklanki ciepłej
wodyWykonanie:
Migdały zalewamy szklanką zimnej
wody. Odstawiamy na mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie wylewamy
wodę,
migdały przerzucamy na sitko i przepłukujemy czystą
wodą.
Migdały przerzucamy do wysokiego naczynia (ja mniej więcej połowę
migdałów obieram ze skórki, ponieważ, powstałą przy okazji robienia
mleka, pulpę
migdałową wykorzystuję jako dodatek do owsianki, muffinek, czy placuszków i jak w tej pulpie jest za dużo skórek, to wg mnie, ma w sobie odrobinę za dużo goryczki).
Migdały w wysokim naczyniu zalewamy szklanką ciepłej
wody i miksujemy za pomocą blendera.Durszlak wykładamy gazą, stawiamy nad czystą miską i na tak przygotowany durszlak wylewamy zmiksowane
migdały. Dokładnie odciskamy i pulpę
migdałową znowu przekładamy do blendera, zalewamy drugą szklanką
wody i miksujemy. Ponownie przecedzamy przez gazę i ostatni raz miksujemy z trzecią szklanką
wody, a następnie ostatni raz bardzo dokładnie odciskamy.Gotowe
mleko migdałowe przelewamy do butelek- można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeżeli się rozwarstwi, wystarczy zamieszać.