Wykonanie
Szwajcarskie
migdałowo -
czekoladowe świąteczne serducha. Delikatnie korzenne, głęboko lecz nie za mocno
czekoladowe, lekko ciągnące w środku. Zwane szwajcarskimi brownies; teksturą przypominają bardzo gęste
makaroniki. Co je wyróżnia od innych
ciasteczek to ponad 12 godzinny czas oczekiwania na 'odpoczęcie' i wysuszenie ciasta przed pieczeniem. Tradycyjnie po upieczeniu obtacza się
serca w cukrze. Bardzo dobrze się przechowują, można je piec już na miesiąc przed Bożym Narodzeniem. Stanowią wspaniałe prezenty w okresie świątecznym, również dla osób na diecie bezglutenowej. Wpiszcie już dziś na listę świątecznych wypieków :-).Składniki na całą blaszkę
ciastek:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej250 g mielonych
migdałów250 g
cukru pudru1 łyżeczka
kakao1/4 łyżeczki
cynamonuszczypta mielonych
goździków2
białkaszczypta
soli1 łyżka Kirschu lub
rumuDodatkowo:
cukier, do dekoracji
białko, roztrzepane do posmarowania
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej.
Migdały podprażyć na suchej patelni, do zarumienienia; odstawić do wystudzenia.Do naczynia wsypać wystudzone
migdały,
cukier puder,
kakao,
przyprawy. Wymieszać.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Dodać
rum, roztopioną
czekoladę, wymieszać do połączenia. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1 cm, podsypując delikatnie
cukrem pudrem. Wykrawać
serca. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do przeschnięcia na 12 godzin (całą noc).Kolejnego dnia
ciastka posmarować przed pieczeniem lekko roztrzepanym
białkiem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 - 13 minut (piekłam około 13 minut) do przesuszenia.
Ciastka się napuszą, mogą lekko popękać a środek może pozostać bardziej miękki. Wyjąć, wystudzić na kratce.Wystudzone
serca przesmarować po bokach
białkiem (lub
wodą) zanurzyć w cukrze i docisnąć, by boki były ładnie udekorowane.Przechowywać w szczelnym pojemniku, do 1-2 miesięcy.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Kuchengotter .