Wykonanie
Tym razem na słodko będzie. A nawet na bardzo słodko. Unikam słodkich wypieków, niezbyt dobry w tym jestem. Zwykle zostawiam to
Madzi. Ale tym razem stanąłem na wysokości zadania i zrobiłem pyszne
bezy. Pierwszy raz w życiu
bezy robiłem, a nie skłamię jak
powiem, że czaiłem się na nie ze 2 lata już. I w końcu udało się. Właściwie to
Madzia na mnie wymusiła :) Właściwie to nie wiem
czemu tyle z tym zwlekałem, bo zrobienia tych bezików jest prostsze niż zrobienie dobrej jajecznicy. A jeśli macie dzieci, to one je pokochają, gwarantuję. Ja osobiście nie byłem w stanie zjeść więcej niż 3 na raz, ale ja po prostu mało słodkich rzeczy jem. Wasze dzieci będą prosić o jeszcze :)4
białka150 g
cukru pudruszczypta
soliBiałka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę, najlepiej mikserem. A następnie stopniowo, po jednej łyżeczce dosypujemy
cukier i cały czas miksujemy. Jak już wsypiemy cały
cukier to połowa pracy za nami. Następnie wyciskamy pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy to robić przy pomocy specjalnej szprycy lub też po prostu możemy wyciskać pianę przy pomocy zwykłego worka foliowego z odciętym jednym końcem. Albo zwyczajnie nakładać kleksy łyżką. Technika dowolna.Nagrzewamy piekarnik do 110 stopni i pieczemy nasze
bezy 60-100 minut, w zależności od stopnia wypieczenia jaki chcemy uzyskać. Czy takie lekko miękkie i wilgotne w środku, czy raczej bardziej suche. Proponuję po 60 minutach spróbować jedną
bezę i wtedy będzie wiadomo co robić dalej.Zwykle większość przepisów zaleca dawać 250 g
cukru na 4
białka, ale moim zdaniem to za dużo,
bezy będą za słodkie. Ja dałem o 100 g mniej i to była słuszna decyzja.Dodatkowo możemy podczas dosypywania
cukru do
białka dosypać również 1 łyżeczkę
kakao. Uzyskamy wtedy fajny aromat i lekko brązowy kolor. Albo ze dwie szczypty
cynamonu.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)