Wykonanie
3
białka300 g mielonych
migdałów *szczypta
soli150 g drobnego
cukru1 op.
cukru o smaku
migdałowym1/4 szkl.
cukru pudru do obtoczenia
ciasteczekBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Migdały wymieszać z
cukrem i
cukrem migdałowym, dodać je do
białek i wymieszać łyżką . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukier puder przesiać na talerz. Łyżką nabierać masę
migdałową , po 1 - 1 1/2 łyżki na
ciasteczko . Uformować kulki ( 12-18
ciasteczek) i obtoczć je z każdej strony w cukrze pudrze.
Ciasteczka układać na blaszce, lekko je spłaszczając . Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegim . Piec
ciasteczka 20 min (mniejsze) lub 25 min , jeśli są większe . Wystudzić na blaszce. * Można użyć
migdałów mielonych bez skórki lub 200 g bez skórki i 100 g ze skórką
Kategoria:
CIASTECZKAAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: sobota, 06 sierpnia 2016 15:56OpcjePoleć znajomemu wpis „CIASTECZKA
MIGDAOWE NA BIAŁKACH”Polecane wpisy
CIASTECZKA MARCEPANOWE
Ciasteczka marcepanowe ( 16 szt.) 200 g masy marcepanowej 100 g zimnego
masła 1 szkl.
mąki 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1
żółtko kilka łyżek
migdałów w słuKRUCHE
CIASTECZKA - RURKI Z
DŻEMEMKruche
ciasteczka - rurki z
dżemem (24 szt.) 2 00 g kwaśnej
śmietany 18% 300 g
masła 3 czubate szkl.
mąki 2 płaskie łyżeczki
cukru 1/4 łyżeczki
wanilii w proszk
CIASTECZKACiasteczka migdałowe 2 szkl.
mąki 1 szkl. mielonych
migdałów 200g
masła 1/3 szkl
cukru 2
żółtka esencja migdałowa 100g całych
migdałów 1
żółtko do posmarowaniaKajmakowe kuleczkiOstatnio mam sporo na głowie, praca, dom, remont i tak w kółko ;) Budowa się rozkręca, powoli będziemy robić ogrzewanie i musimy wybrać odpowiednie grzejniki ,
Rogale św. MarcinaTradycyjne
rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich
rogali nie miaTrackback