Wykonanie
Czym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi
ciasteczkami o intensywnym
czekoladowo-
migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam!
Składniki (2 blachy - ok. 38 szt.
ciasteczek):
250 g mielonych
migdałów150 g
cukru2 łyżki
mąki2 łyżki
kakaopół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki mielonych
goździkówszczypta
soli2
białka100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
likieru Cherry Brandy lub
wiśniówki (można pominąć)Przygotowanie:W misce wymieszać
migdały,
cukier,
mąkę,
kakao i
przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z
białek. W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę i wymieszać ją z ubitymi
białkami i
likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać
ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min.Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie Święta