ßßß Cookit - przepis na Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka

Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Czym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam!
Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek):
250 g mielonych migdałów
150 g cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
2 białka
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć)
Przygotowanie:
W misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao i przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min.
Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie Święta
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/12/brunsli-tradycyjne-szwajcarskie.html