Wykonanie
Składniki2 porcje:1/3 szklanki jaglanej2/3 szklanki
bulionu lub
wody1
cukinia, około 300 g1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgingarść poszarpanej
sałaty,
rukoli lub
świeżego szpinaku60
sera fetagarść liści
mięty, posiekanych3 łyżki posiekanego
szczypiorkumiodowy winegret (4 łyżki
oliwy, 2 łyżki
soku z cytryny, 1 łyżka
miodu,
sól i
pieprz)Do serwowania: ćwiartki
cytryny oraz Tzatziki (przepis poniżej)Tzatziki:1 kubeczek
jogurtu naturalnegogarść liści
mięty, posiekanychkawałeczek ząbka
czosnku3 - 4 łyżki posiekanego
szczypiorkuPrzygotowanie
Kaszę jaglaną zalać
bulionem lub
wodą i gotować do miękkości przez około 10 - 15 minut (
kasza powinna wchłonąć cały płyn). Doprawić
solą i
pieprzem.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki, oprószyć
solą i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 7 - 10 minut, aż
cukinia zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Następnie przewrócić ją na drugą stronę, skropić 1 łyżką
oliwy z oliwek extra virgin i grillować przez kolejne 7 - 10 minut.
Kaszę umieścić w salaterce, wymieszać z poszarpaną
sałatą,
rukolą lub
szpinakiem. Dodać grillowaną
cukinię, pokrojony na kawałki
ser feta,
miętę i
szczypiorek. Wymieszać z
winegretem. Podawać z ćwiartkami
cytryny i tzatzikami.Tzatziki:
Jogurt naturalny wymieszać z posiekaną
miętą, startym
czosnkiem i
szczypiorkiem.Wskazówki
Czosnek w tzatziki można pominąć jeśli
sałatkę będziemy jeść w miejscu publicznym ;)