ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta

Sałatka z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
1/3 szklanki jaglanej
2/3 szklanki bulionu lub wody
1 cukinia, około 300 g
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
garść poszarpanej sałaty, rukoli lub świeżego szpinaku
60 sera feta
garść liści mięty, posiekanych
3 łyżki posiekanego szczypiorku
miodowy winegret (4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i pieprz)
Do serwowania: ćwiartki cytryny oraz Tzatziki (przepis poniżej)
Tzatziki:
1 kubeczek jogurtu naturalnego
garść liści mięty, posiekanych
kawałeczek ząbka czosnku
3 - 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Kaszę jaglaną zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości przez około 10 - 15 minut (kasza powinna wchłonąć cały płyn). Doprawić solą i pieprzem.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 7 - 10 minut, aż cukinia zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Następnie przewrócić ją na drugą stronę, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek extra virgin i grillować przez kolejne 7 - 10 minut.
Kaszę umieścić w salaterce, wymieszać z poszarpaną sałatą, rukolą lub szpinakiem. Dodać grillowaną cukinię, pokrojony na kawałki ser feta, miętę i szczypiorek. Wymieszać z winegretem. Podawać z ćwiartkami cytryny i tzatzikami.
Tzatziki:
Jogurt naturalny wymieszać z posiekaną miętą, startym czosnkiem i szczypiorkiem.
Wskazówki
Czosnek w tzatziki można pominąć jeśli sałatkę będziemy jeść w miejscu publicznym ;)
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/ciepla_salatka/przepis.html