ßßß
Cookit - przepis na Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką
Składniki
Sałata
Cukinia
Słonecznik
Porzeczki czarne
Feta
Ser ricotta
Estragon
Rukola
Pieczywo
Sos winegret
Oliwa extra vergine
Sok z cytryny
Miód
Syrop klonowy
Sól
Pieprz
Wykonanie
Składniki2 porcjegarść liści
sałaty
1
cukinia
4 łyżki pestek
słonecznika
4 łyżki pestek dyni100 g
czarnej porzeczki
80 g
sera feta
lub
ricotta
świeży estragon
lub garstka
rukoli
lekkie
pieczywo
na grzanki
winegret
: 4 łyżki
oliwy extra vergine
, 2 łyżki
soku z cytryny
, 1 łyżka
miodu
lub
syropu klonowego
,
sól
i
pieprz
PrzygotowanieNa półmiskach rozłożyć liście
sałaty
.
Cukinię
pokroić na plasterki i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po około 5 minut z każdej strony. W połowie grillowania doprawić
cukinię
solą
, a pod koniec skropić
oliwą
. Zdjąć z patelni i ułożyć na liściach
salaty
.Na tę samą patelnię wsypać
pestki słonecznika
i dyni i co chwilę potrząsając patelnią lekko je zrumienić na umiarkowanym ogniu. Wysypać na
sałatkę
. Na tej samej patelni zrumienić pokrojone w kosteczkę
pieczywo
, skropić delikatnie
oliwą
.
Sałatkę
posypać
czarną porzeczką
,
serem feta
i listkami
estragonu
lub
rukoli
. Polać
winegretem
i obłożyć grzankami.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-grillowana-cukinia-i-czarna-porzeczka
Przepisy powiązane
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce
Sałatka z fetą, pomidorkami i chili
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą
Sałatka z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta
Sałatka z rzodkiewką, granatem i ricottą
Składniki powiązane (0)