ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką

Sałatka z grillowaną cukinią i czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
garść liści sałaty
1 cukinia
4 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki pestek dyni
100 g czarnej porzeczki
80 g sera feta lub ricotta
świeży estragon lub garstka rukoli
lekkie pieczywo na grzanki
winegret: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, sól i pieprz
Przygotowanie
Na półmiskach rozłożyć liście sałaty. Cukinię pokroić na plasterki i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po około 5 minut z każdej strony. W połowie grillowania doprawić cukinię solą, a pod koniec skropić oliwą. Zdjąć z patelni i ułożyć na liściach salaty.
Na tę samą patelnię wsypać pestki słonecznika i dyni i co chwilę potrząsając patelnią lekko je zrumienić na umiarkowanym ogniu. Wysypać na sałatkę. Na tej samej patelni zrumienić pokrojone w kosteczkę pieczywo, skropić delikatnie oliwą.
Sałatkę posypać czarną porzeczką, serem feta i listkami estragonu lub rukoli. Polać winegretem i obłożyć grzankami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-grillowana-cukinia-i-czarna-porzeczka