Składniki2 porcje1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką1/3 puszki tuńczyka1/2 dojrzałego dużego awokado3 łyżki pestek słonecznika2 jajkawinegret: 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego (lub z agawy lub miodu), sól i pieprzDo podania: bagietkaPrzygotowanieSałatka: Sałatę wyłożyć do salaterek. Dodać tuńczyka, obrane i pokrojone awokado oraz zrumienione na suchej patelni pestki słonecznika. Skropić składnikami winegretu i doprawić solą oraz pieprzem, nie mieszać. Na wierzchu ułożyć jajka ugotowane w koszulkach (przepis poniżej), podawać z bagietką.Jajka w koszulkach: do garnka wlać wodę na wysokość około 10 cm, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Przechylić miseczkę i ostrożnie zanurzyć ją częściowo w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelać jajko do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez około 4 minuty. Jajka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć ręcznikiem papierowym.