Wykonanie
Składniki2 porcje2
jajka1/2 średniego
batataoliwa extra vergine,
sól i
pieprz1 łyżeczka listków
rozmarynu4 łyżki
płatków migdałówmieszanka
sałat100 g
ricottyWinegret:2 łyżki
miodu lub
syropu klonowego2 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka
soku z cytrynysól i
pieprzPrzygotowanieUgotować
jajka w koszulkach (jak we wskazówce poniżej). Upiec
batata lub usmażyć go na patelni: wcześniej należy go obrać, pokroić na cienkie plasterki, doprawić
solą,
pieprzem,
rozmarynem i dokładnie wysmarować
oliwą extra vergine.Piekarnik nagrzać do 220 stopni C, jednocześnie nagrzewać w nim żaroodporną blaszkę. Położyć plasterki
batatów na rozgrzanej blaszce i piec przez ok. 5 minut aż spód będzie zrumieniony, wówczas przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez ok. 3 minuty. Cieniutkie plasterki
batatów należy piec krócej.Pod koniec pieczenia wysypać na blaszkę
płatki migdałów i lekko je zrumienić. Można też usmażyć
bataty na patelni.Do salaterek włożyć
sałatę, doprawić
solą,
pieprzem, skropić
oliwą. Ułożyć plasterki
batatów, miejscami wyłożyć
ricottę, posypać
płatkami migdałów. Na środku położyć ugotowane
jajko w koszulce. Polać wszystko
winegretem.WskazówkiJak ugotować
jajka w koszulkach: do garnka wlać
wodę na wysokość około 10 cm, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum.
Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Zamieszać
wodę w garnku, ostrożnie zanurzyć częściowo miseczkę z
jajkiem w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelać
jajko do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez około 4 minuty.
Jajka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć ręcznikiem papierowym.