ßßß
Cookit - przepis na Sałatka z buraczkami, ricottą i granatem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka z buraczkami, ricottą i granatem
Składniki
Burak
Rozmaryn
Oliwa z oliwek
Orzech włoski
Rukola
Ser ricotta
Owoce
Granat
Miód
Oliwa extra vergine
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 dużego
buraka
lub 1 mniejszy
sól
,
pieprz
szczypta
rozmarynu
oliwa z oliwek
extra vergine4 łyżki
orzechów włoskich
lub pekan2 porcje
rukoli
100 g
ricotty
1/2 szklanki
owocu
granatu
miodowy
winegret
:2 łyżki
miodu
2 łyżki
oliwy extra vergine
1 łyżka
soku z cytryny
sól
i
pieprz
PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 220 stopni C. W piekarniku nagrzewać żaroodporną blaszkę lub formę (im grubsza tym lepiej).
Buraczka
obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić
solą
,
pieprzem
,
rozmarynem
. Obtoczyć w ok. 2 łyżkach
oliwy extra vergine
i położyć na rozgrzanej blaszce w piekarniku.Piec przez ok. 5 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez następne 5 minut (lub krócej, w zależności od grubości plasterków). W połowie pieczenia dodać do
buraczków
połamane
orzechy włoskie
i lekko je zrumienić.W międzyczasie na półmiskach rozłożyć
rukolę
, na środku położyć
ricottę
i posypać
granatem
. Zdjąć upieczone
buraczki
i
orzechy
z blachy i ułożyć na
sałatce
. Polać
winegretem
i podawać.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/buraczki/salatka_buraczki_ricotta/przepis.html
Przepisy powiązane
Gotowanie
Sałatka z rzodkiewką, granatem i ricottą
Sałatka z pieczonych buraków z kardamonem i kozim serem
Sos winegret
Sałatka z pieczonym buraczkiem i fetą
Składniki powiązane (0)