ßßß Cookit - przepis na Sałatka z buraczkami, ricottą i granatem

Sałatka z buraczkami, ricottą i granatem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1/2 dużego buraka lub 1 mniejszy
sól, pieprz
szczypta rozmarynu
oliwa z oliwek extra vergine
4 łyżki orzechów włoskich lub pekan
2 porcje rukoli
100 g ricotty
1/2 szklanki owocu granatu
miodowy winegret:
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. W piekarniku nagrzewać żaroodporną blaszkę lub formę (im grubsza tym lepiej). Buraczka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Obtoczyć w ok. 2 łyżkach oliwy extra vergine i położyć na rozgrzanej blaszce w piekarniku.
Piec przez ok. 5 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez następne 5 minut (lub krócej, w zależności od grubości plasterków). W połowie pieczenia dodać do buraczków połamane orzechy włoskie i lekko je zrumienić.
W międzyczasie na półmiskach rozłożyć rukolę, na środku położyć ricottę i posypać granatem. Zdjąć upieczone buraczki i orzechy z blachy i ułożyć na sałatce. Polać winegretem i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/buraczki/salatka_buraczki_ricotta/przepis.html