Wykonanie
Kiedyś przeczytałam, że
kardamon jest
przyprawą wymagającą specjalnego traktowania...Czyżby dlatego, że uważany jest od wieków za afrodyzjak? Już w arabskiej „Księdze tysiąca i jednej nocy" Szeherezada opowiada historię kupca, który miał zażywać
kardamonu na zwiększenie płodności. I pomogło, bo
owocem tych zabiegów był Alladyn, wszystkim znany jako właściciel magicznej lampy.Zapach tej
przyprawy jest trudny do opisania, ale wspaniale pobudza wyobraźnię. Zwykłym
burakom nadaje niezwykły posmak . Dla mnie coś wspaniałego. Jak kończę je jeść to już planuję następny raz. Spróbujcie, a być może też już będziecie tęsknić za tym smakiem...!Tu podałam
buraki w formie dodatku do sałatki. Jednak są również doskonałym uzupełnieniem
pieczonego mięsa czy nawet
solo mogą spokojnie zaspokoić ową tęsknotę...
Składniki:
kilka
buraków,
sok z cytryny,kilka
owoców kardamonu,
oliwa,
sól,
pieprz,
rukola,twardy
ser kozi,
orzechy włoskie,do sosu:50 ml
oleju z
orzechów włoskich,kilka kropel
octu winnego,pół łyżeczki
miodu,pół łyżeczki
musztardy Dijon,można dodać odrobinę
wody,
sól do smaku.Przygotowanie:
Buraki obgotować, obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym
oliwą, posypać zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami wyłuskanego
kardamonu, skropić
oliwą,
sokiem z cytryny, doprawić
solą i
pieprzem - chwilę zapiekać.
W tym czasie jak
buraki będą w piekarniku przygotować sos. W słoiczku lub w shakerze do
sosów wymieszać wszystkie jego składniki.
Rukolę umyć, wysuszyć. Uprażyć kawałki
orzechów.
Ser pokroić w kostkę. Układać an talerzu warstwę
buraków, na wierzch
rukola,
ser i
orzechy. Całość polać sosem.
Dodane do akcji: