Wykonanie
Składniki2 porcje1 szklanka ugotowanego i obranego
bobu1 dojrzałe
awokado2
jajkagrzanki z
pieczywa, np. domowej ciabatty4 łyżki tartego
parmezanu lub
grana padanoWinegret:3 łyżki
oliwy extra vergine1,5 łyżki
soku z cytryny3 łyżeczki
syropu klonowego (lub z agawy lub
miodu)
sól i
pieprzPrzygotowanie
Bób opłukać, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Czas gotowania zależy od tego czy
bób jest
młody (z początku sezonu) czy nie -
młody bób wystarczy gotować ok. 10 minut. Jednorazowo można ugotować więcej
bobu (można go przechować w lodówce 1 dzień) i wykorzystać do innych potraw, np. do
kurczaka z zielonym pesto i
bobem .
Bób obrać,
awokado obrać i pokroić w kosteczkę.
Sałatę poszarpać, wymieszać z połową
winegretu i ułożyć na półmiskach, dodać
awokado i
bób, doprawić
solą i
pieprzem. Przygotować grzanki (można opiec w tosterze, na patelni lub w piekarniku), dodać do sałatki. Ugotować
jajka (w koszulkach według poniższej instrukcji lub na twardo) i ułożyć na sałacie, posypać
parmezanem i polać
winegretem.
Jajka w koszulkach:Do garnka wlać
wodę na wysokość około 5 cm, zagotować.
Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Zmniejszyć ogień, łyżką zrobić wir. Przechylić miseczkę i ostrożnie zanurzyć ją częściowo w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelać
jajko do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez około 3 minuty do czasu aż całe
białko będzie ścięte ale
żółtko będzie płynne.
Jajka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć ręcznikiem papierowym.