Wykonanie
Składniki2 porcje1 szklanka obranych, pokrojonych w kosteczkę pieczonych lub gotowanych
buraczkówgarść
rukoli1
awokado1 łyżka
soku z cytryny4 łyżki pestek dyni3 łyżki posiekanego
szczypiorkusól,
pieprzWinegret:1 i 1/2 łyżki
musztardy miodowej lub zwykłej1 i 1/2 łyżki
miodu wielokwiatowego lub
syropu klonowego1 łyżka
oliwy extra vergine1 i 1/2 łyżki
soku z cytryny3/4 łyżki
octu ryżowegoPrzygotowaniePieczone
buraczki (małe
buraczki pojedynczo zawinąć w folię, piec w 200 st. C przez 1 godzinę) obrać, pokroić w kosteczkę.
Rukolę opłukać, osuszyć, włożyć do salaterki, dodać
buraczki oraz obrane i pokrojone w kostkę
awokado, skropić wszystko
sokiem z cytryny.Posypać
pestkami dyni,
szczypiorkiem, doprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać składniki
winegretu, polać po
sałatce, wymieszać przed podaniem.