Wykonanie
Składniki2 porcje200 g
tofu2 porcje
rukoli1
awokadosól i świeżo zmielony
pieprzoliwa extra verginesok z cytryny2 łyżki
masła3
jajka1 łyżka posiekanego
szczypiorkugrzanki z
chleba żytniego posmarowane
masłemPrzygotowanie
Tofu wyjąć opakowania i odsączyć z
wody jeśli jest wilgotne i bardzo miękkie (np. zawinąć w ręczniki papierowe, 2 - 3
razy je wymienić).
Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na dwóch talerzykach.
Awokado obrać, pokroić na kawałki, położyć na
rukoli, skropić
sokiem z cytryny, doprawić
solą,
pieprzem i polać
oliwą extra vergine. W tosterze zrobić grzanki z
chleba i po ostudzeniu posmarować
masłem.
Tofu pokroić w kosteczkę. Posypać
solą,
pieprzem i położyć na patelni z rozgrzanym
masłem. Smażyć na niedużym ogniu przez około 1 - 2 minuty z każdej strony (jeśli chcemy, możemy je smażyć aż do zrumienienia, ja wolę jednak gdy jest delikatniejsze).
Tofu przesunąć na bok patelni a w wolne miejsce wbić
jajka, delikatnie zamieszać, doprawić
solą,
pieprzem i
szczypiorkiem. Gdy
jajka się zetną od razu odstawić patelnię z ognia.Zawartość patelni przełożyć na
sałatkę z
rukoli i
awokado. Podawać z grzankami.