Wykonanie
Składniki2 porcje2/3 szklanki ugotowanego i obranego
bobu1/2 opakowania
miksu sałat1/2
kalarepki100 g
rukoli100 g
pomidorków koktajlowych1
dymka (
młoda cebulka ze
szczypiorem)30 g
orzeszków pinii1 zielona papryczka jalapeño
winegret: 1/4 ząbka
czosnku, 1 łyżeczka
musztardy dijon, 1 łyżka
syropu klonowego, 1 łyżka
soku z cytryny, 4 łyżki
oliwy extra vergine,
sól i świeżo zmielony
pieprzPrzygotowaniePrzygotować
bób: ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.
Sałatę wyłożyć na półmisku.
Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce, ułożyć na sałacie razem przekładając
rukolą. Posypać obranym
bobem, ułożyć połówki
pomidorków koktajlowych i posypać posiekaną
cebulką wraz ze
szczypiorkiem, zrumienionymi na suchej patelni
orzeszkami pinii i posiekaną papryczką jajalapeño.
Winegret: starty
czosnek wymieszać z
musztardą, następnie dodać
syrop klonowy i wymieszać. Połączyć z
sokiem z cytryny i
oliwą, doprawić
solą i
pieprzem, polać po
sałatce.