Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 opakowania
rukoli1
awokado1
pomidor lub 100 g
pomidorków koktajlowych1 kulka
mozzarelli (lub 125 g mini
mozzarelli)4 łyżki
orzeszków piniiwinegret: 3 łyżki
oliwy extra vergine,
sól,
pieprz, 1/2 łyżeczki
musztardy, 1 łyżeczka
soku z cytryny, 1/2 ząbka
czosnku, startegogrzanki z domowego
chlebaPrzygotowanie
Rukolę umyć i osuszyć, wyłożyć do dużych głębokich talerzy, dodać pokrojone
pomidory lub pokrojone
pomidorki koktajlowe, obrane i pokrojone
awokado i pokrojoną lub poszarpaną
mozzarellę. Wszystko doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Orzeszki pinii zrumienić na patelni i dodać do składników
winegretu połączonych w miseczce. Polać po
sałatce, podawać z grzankami.WskazówkiSkładniki sałatki (
pomidory,
mozzarellę i
awokado) można ułożyć jak klasyczną
sałatkę Caprese na podłużnym półmisku.