Wykonanie
Witamy!Święta, święta i po świętach!Pewnie jesteście przejedzeni świątecznymi potrawami, dlatego wyszłyśmy na przeciw i postanowiłyśmy przygotować śniadanko w wersji fit.Chrupiąca grzanka, pasta z
awokado i
jajko w koszulce, w którym rozpływa się
żółtko... Połączenie tych składników
daje niesamowitą przyjemność z samego rana.W cyklu "Odtłuszczanie" nasza dietetyk
Magda już pisała o zdrowotnych właściwościach
awokado. Znajdziecie TUTAJ .
![](/Data/Images/www.monikoza.pl\2015_slash_04_slash_grzanka-z-pasta-z-awokado-z-jajkiem-w/l/1689941516.jpg)
A więc...Do dzieła!Potrzebujemy:kromka
chlebajajko w koszulcepasta z
awokadosałatka z
roszponkiJAJKO W KOSZULCE1
jajo1 łyżka
octu winnegoPrzygotowanie:Nalewamy do szerokiego garnka
wodę, ale nie dużo oraz dodajemy jedną łyżkę
octu winnego.Zagotowujemy
wodę.Rozbijamy
jajko do szklanki. Gdy
woda się zagotuje, robimy łyżką wir w wodzie, a
potem wlewamy
jajko.Gotujemy przez około 3 minuty.Wykładamy łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar
wody.
SAŁATKA Z
ROSZPONKIMyjemy garść
roszponki i kilka
pomidorków cherry i osuszamy.Przekrawamy
pomidorki na połowę.Przygotowujemy
sos winegret. Do miseczki wlać 1 łyżkę
octu winnego i szczyptę
soli. Wymieszać aż
sól się rozpuści. Dodać 3 łyżki
oliwy i wymieszać aż składniki się połączą. Na koniec dodać świeżo zmielony
pieprz.Mieszamy wszystko ze sobą.PASTA Z
AWOKADO1
awokadołyżka
soku z cytrynysólpieprzPrzygotowanie:Umyj i przekrój
awokado na połowę, wyjmij pestkę.Wydrąż miąższ łyżeczką i przełóż do miseczki.Dodaj
sok z cytryny i
sól,
pieprz.Zblenduj na gładką pastę lub po prostu użyj widelcaKromkę
chleba wkładamy do tostera lub na chwilę do piekarnika (150 stopni) na około 5 minut. Smarujemy pastą z
awokado. Nakładamy
jajko w koszulce. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na talerz wykładamy
sałatkę.Można już pałaszować ze smakiem!Smacznego! :)Na fanpage ostatnio opublikowałyśmy filmik z okazji przekroczenia 1000 polubienia.Ciekawi?Klknij TU żeby przejść do filmiku! :)~M&M