Wykonanie
Share the post "
Sałatka z
tuńczykiem,
awokado i
jajkiem w koszulce /
Tuna,
avocado and egg salad"W takie gorące dni jak te które teraz mamy, nie mam ochoty na ciężkie kanapki czy jajecznice, dlatego dobra
sałatka z
tuńczykiem,
awokado i
jajkiem w koszulce ratuje mnie mnie w takich sytuacjach. Jest świetna na śniadanie, a także na lekki lunch i kolację. Jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy wyłożyć na talerz swoją ulubioną
sałatę, pokrojone
awokado,
tuńczyka z puszki,
jajko w koszulce, polać szybkim dressingiem i po posypaniu prażonymi pestkami i danie jest gotowe. Nic prostszego, zapraszam!Scroll down for recipe in English
![](/Data/Images/karmelowy.pl\salatka-z-tunczykiem-awokado-i-jajkiem-w-koszulce-tuna-avocado-and-egg-salad/l/2119758508.jpg)
(2 porcje)Składniki:2 duże garści ulubionej mieszanki
sałat1/3 puszki
tuńczyka w sosie własnym1/2 dojrzałego dużego
awokado, pokrojonego w kostkę lub paski3 łyżki ulubionych pestek uprażonych na suchej patelni2
jajka1-2 łyżki
octu2 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
miodusól i
pieprzPrzygotowanie:Wyłóż
sałatę na talerze, na nią
tuńczyka wraz z
awokado i posyp pestkami.W
malej miseczce wymieszaj
oliwę,
sok z cytryny i
miód do otrzymania emulsji , po czym dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Polej dressingiem przygotowaną
sałatkę.Do małego garnka wlej
wodę do wysokości około 10 cm i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 1-2 łyżki
octu i wbij
jajka do małych miseczek, po czym ostrożnie przelej je do wrzątku. Gotuj przez około 3-4 minuty, po czym przełóż
jajka łyżką cedzakową na
sałatkę i podawaj.Smacznego!
![](/Data/Images/karmelowy.pl\salatka-z-tunczykiem-awokado-i-jajkiem-w-koszulce-tuna-avocado-and-egg-salad/l/1908295433.jpg)
English version
Tuna,
avocado and egg salad(2 servings)Ingredients:2 large handfuls of your favorite mix salad1/3 can of
tuna in
brine1/2 large ripe
avocado, cut into strips or cubes3 tablespoons of your favorite toasted seeds2 eggs1-2 tbsp vinegar2 tablespoons extra virgin
olive oil1 tablespoon lemon juice2 teaspoons honeysalt and pepperPreparation:Place the lettuce on plates, next arrange
tuna,
avocado and sprinkle with seeds.In a small bowl, mix oil, lemon juice and honey, then season with salt and pepper to taste.
Pour dressing over salad.Set a small pot filled with water to 10 cm from the bottom over high heat. When bubbles begin to form on the bottom and sides of the pot, reduce heat to medium-high. Crack the eggs into separate small bowls or ramekins. Add vinegar, carefully
pour one egg into the pot and poach for 3-4 minutes, depending on how firm you like the yolk. Transfer cooked egg on salad with slotted spoon and
serve!Enjoy!Przepis znalazłam tutaj
![](/Data/Images/karmelowy.pl\salatka-z-tunczykiem-awokado-i-jajkiem-w-koszulce-tuna-avocado-and-egg-salad/l/357819367.jpg)
Share the post "
Sałatka z
tuńczykiem,
awokado i
jajkiem w koszulce /
Tuna,
avocado and egg salad"
![](/Data/Images/karmelowy.pl\salatka-z-tunczykiem-awokado-i-jajkiem-w-koszulce-tuna-avocado-and-egg-salad/l/1749906954.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\salatka-z-tunczykiem-awokado-i-jajkiem-w-koszulce-tuna-avocado-and-egg-salad/l/1280056455.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\salatka-z-tunczykiem-awokado-i-jajkiem-w-koszulce-tuna-avocado-and-egg-salad/l/1041381402.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\salatka-z-tunczykiem-awokado-i-jajkiem-w-koszulce-tuna-avocado-and-egg-salad/l/-1922395001.jpg)