Jedna porcja placków to ok. 200 kcalSkładniki:4 cukinie średniej wielkościgarść świeżego szpinakupół kostki sera feta o niskiej zawartości tłuszczu2 jajkakilka listków mięty2 ząbki czosnkupieprzsólpół szklanki jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Cukinie obieramy i ścieramy ma tarce z grubymi oczkami.Utarte cukinie solimy i pozostawiamy na 30 min, aby puściły wodę. Po upływie tego czasu wodę odlewamy. Dodatkowo można wycisnąć cukinię.Jeśli nie odsączymy dobrze cukinii, to placki będą się rozpadały.Szpinak, miętę oraz czosnek siekamy.Pokrojony szpinak, miętę oraz czosnek dorzucamy do odsączonych cukinii.Następnie dodajemy pół kostki pokrojonego sera feta.Następnie wbijamy dwa jaja i dokładnie wszytko mieszamy.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy przygotowaną wcześniej masę i formujemy w kształcie placków. Następnie placki wkładamy do nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.Podczas, gdy placki się pieką, przygotujemy sos jogurtowy z miętą.Do jogurtu naturalnego dodajemy posiekaną miętę oraz szczyptę pieprzu czarnego.Placki podajemy polane sosem jogurtowo - miętowym.SMACZNEGO!