To kolejny już przepis na zupę krem z cukinii. Ośmielę, się twierdzić, że najsmaczniejszy ;)Upieczona i zmiksowana z bulionemcukinia ma więcej smaku. Już sama w sobie nabiera charakteru!Zupę podawałam z cukiniowymi wstążkami oraz do wyboru z tradycyjnym pesto lub bazyliowymjogurtem. Zapewniam, że obie wersje wielce smakowite :)Składniki:Na zupę:2 średnie cukinie1 duża cebula2-3 ząbki czosnku1-1,5 litra bulionu (lub przegotowanej wody)oliwa z oliweksól i pieprz1-2 łyżki soku z cytrynyPesto:garść liści bazylii2-4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka tartego parmezanu1 ząbek czosnkuJogurtbazyliowy:1 mały kubeczek jogurtu naturalnegogarść liści bazyliisól do smakuWykonanie:Z umytych cukinii ściąć kilka cienkich, długich plasterków-paseczków. (Uwaga: Ja robiłam to obieraczką do warzyw.) Zagotować lekko osoloną wodę i blanszować (gotować) wstążki cukiniowe przez około 1 minutę. Wyjąć i od razu przełożyć do lodowatej wody. Po 2-3 minutach odcedzić.Resztę cukinii, cebulę i obrany czosnek pokroić w grubą kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i włożyć do niego wymieszane warzywa. Oprószyć solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut, aż warzywa lekko się zarumienią.Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem (lub wodą) i gotować 5-10 minut. Całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Przygotować pesto lub jogurtbazyliowy tj. dokładnie zmiksować odpowiednie składniki i doprawić do smaku solą i pieprzem.Zupę podawać na gorąco ze wstążkami cukiniowymi (zimnymi!) i sosem pesto lub jogurtembazyliowym.Smacznego :)