ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z PIECZONEJ CUKINII

ZUPA KREM Z PIECZONEJ CUKINII

nazwa

Wykonanie

To kolejny już przepis na zupę krem z cukinii. Ośmielę, się twierdzić, że najsmaczniejszy ;)
Upieczona i zmiksowana z bulionem cukinia ma więcej smaku. Już sama w sobie nabiera charakteru!
Zupę podawałam z cukiniowymi wstążkami oraz do wyboru z tradycyjnym pesto lub bazyliowym jogurtem. Zapewniam, że obie wersje wielce smakowite :)
Składniki:
Na zupę:
2 średnie cukinie
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1-1,5 litra bulionu (lub przegotowanej wody)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1-2 łyżki soku z cytryny
Pesto:
garść liści bazylii
2-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
Jogurt bazyliowy:
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
garść liści bazylii
sól do smaku
Wykonanie:
Z umytych cukinii ściąć kilka cienkich, długich plasterków-paseczków. (Uwaga: Ja robiłam to obieraczką do warzyw.) Zagotować lekko osoloną wodę i blanszować (gotować) wstążki cukiniowe przez około 1 minutę. Wyjąć i od razu przełożyć do lodowatej wody. Po 2-3 minutach odcedzić.
Resztę cukinii, cebulę i obrany czosnek pokroić w grubą kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i włożyć do niego wymieszane warzywa. Oprószyć solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut, aż warzywa lekko się zarumienią.
Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem (lub wodą) i gotować 5-10 minut. Całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotować pesto lub jogurt bazyliowy tj. dokładnie zmiksować odpowiednie składniki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać na gorąco ze wstążkami cukiniowymi (zimnymi!) i sosem pesto lub jogurtem bazyliowym.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/19/zupa-krem-z-pieczonej-cukinii