Składniki2 porcje150 g czarnego makaronu barwionego sepią200 g świeżych borowików1 duży ząbek czosnku1 i 1/2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy extra vergineopcjonalnie - 50 ml białego wina półsłodkiego60 ml śmietanki kremówki 30%2 łyżeczki listków świeżego tymiankuświeżo starty serGrana Padano lub ParmezanPrzygotowanieZagotować osoloną wodę na makaron. W międzyczasie dokładnie oczyścić grzyby nożykiem (nie płukać). Pokroić na kawałki.Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić makaron do wrzątku i ugotować al dente. Zachować około 1/3 szklanki wody z makaronu.Rozgrzać patelnię, włożyć masło, wlać oliwę i dodać czosnek, podgrzać. Wrzucić grzyby i smażyć przez około 2 minuty lekko rumieniąc grzyby. W trakcie smażenia grzyby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli używamy wina, wlać je na patelnię i gotować na nieco większym ogniu przez kilkanaście sekund.Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez około pół minuty dodając wodę z odcedzonego makaronu gdyby sos stawał się za gęsty. W międzyczasie dodać tymianek i sprawdzić doprawienie.Na patelnię włożyć odcedzony gorący makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu gdyby sos był za gęsty. Wymieszać i podawać z tartym parmezanem.WskazówkiMożna użyć innych grzybów np. borowików (świeżych lub mrożonych), ewentualnie pieczarek.