Wykonanie
Składniki4 porcje, po 812 kcal300 g muszli
makaronowych400 g filetu z
łososia2 łyżki
mąki1 łyżka
masła1/2 szklanki
białego winaszczypta
szafranu2 łyżki
oliwy extra vergine1 puszka pokrojonych
pomidorów1/3 szklanki
śmietanki 30%3 ząbki
czosnku1/2 szklanki
przecieru pomidorowego1 łyżka
octu balsamicznegokilka listków
bazylii50 g tartego
parmezanuPrzygotowanieMuszle ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Odciąć skórę z
łososia, sprawdzić czy nie ma ości, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć dokładnie
mąką.Dobrze rozgrzać patelnię, wlać 1 łyżkę
oliwy i obsmażyć
łososia. Dodać
masło, wlać
wino,
szafran i zagotować. Dodać pół puszki
pomidorów, drobno posiekane 2 ząbki
czosnku, doprawić
solą i
pieprzem. Wlać
śmietankę i gotować przez kilka minut aż sos zgęstnieje.W międzyczasie nastawić piekarnik na średnią moc grilla - 220 stopni C, lub standardowe pieczenie 230 stopni. W rondelku na pozostałej łyżce
oliwy podsmażyć ostatni 1 ząbek
czosnku pokrojony na cienkie plasterki. Dodać drugą połowę
pomidorów z puszki,
przecier pomidorowy i zagotować.Doprawić
octem balsamicznym,
solą,
pieprzem oraz
cukrem. Gotować przez kilka minut, dodać
bazylię i zmiksować blenderem. Wyłożyć na spód formy żaroodpornej.Farsz włożyć w muszle i ułożyć je na sosie, posypać tartym
parmezanem. Wstawić do piekarnika na półkę wyżej niż połowa piekarnika. Piec przez około 7 minut aż
ser roztopi i zrumieni, a sos zacznie bulgotać.