Wykonanie
Nie
będę się rozpisywać nad wspaniałością tego dania, bo każdy wie jak wspinała jest pasta aglio e
olio com pomidorini . Ja miałam do tego cudne, super długie, 100 cm spaghetti z pszenicy durum. Rezultat- szybkie, pyszne proste danie i absolutnie włoska atmosfera w domu : )Oto przepis na włoski czwartek w 10 minut (co nie do końca jest prawdą, bo według tradycji w czwartki je się gnocchi )Składniki:-bardzo dobra
oliva extra vergine *(ja użyłam własnej, aromatyzowanej, polecam)-ząbek
czosnku na osobę, i o jeden więcej-
pomidorki koktajlowe-łyżeczka
cukru, szczypta
soli, szczypta
pieprzu-duża garść świeżej
bazylii-kilka kropel
octu balsamicznegodo posypania-
parmezanPrzygotowanie:-
Makaron gotujemy bardzo al dente (krócej niż na opakowaniu)Rozgrzewamy
oliwę, wkładamy przecięte na pół
pomidorki, zasypujemy je
cukrem,
czosnek kroimy w
płatki lub kostkę, dodajemy do
pomidorków, przyprawiamy, dolewamy
octem. Wkładamy
makaron i listki
bazylii, gotujemy minutkę i podajemy gorące na talerze.*Moja
oliwa, to naprawdę przydatny polepszacz smaku. Do wysokiej butelki wsadzacie dowolne
zioła i
przyprawy ( ja mam peperonchini,
czosnek,
bazylię i
rozmaryn ) zalewacie wysokiej jakości
oliwa. Po 2-3 dniach można już jej używać : )