ßßß Cookit - przepis na Mi piache.... Spaghetti !

Mi piache.... Spaghetti !

nazwa

Wykonanie

Nie będę się rozpisywać nad wspaniałością tego dania, bo każdy wie jak wspinała jest pasta aglio e olio com pomidorini . Ja miałam do tego cudne, super długie, 100 cm spaghetti z pszenicy durum. Rezultat- szybkie, pyszne proste danie i absolutnie włoska atmosfera w domu : )
Oto przepis na włoski czwartek w 10 minut (co nie do końca jest prawdą, bo według tradycji w czwartki je się gnocchi )
Składniki:
-bardzo dobra oliva extra vergine *(ja użyłam własnej, aromatyzowanej, polecam)
-ząbek czosnku na osobę, i o jeden więcej
-pomidorki koktajlowe
-łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu
-duża garść świeżej bazylii
-kilka kropel octu balsamicznego
do posypania- parmezan
Przygotowanie:
-Makaron gotujemy bardzo al dente (krócej niż na opakowaniu)
Rozgrzewamy oliwę, wkładamy przecięte na pół pomidorki, zasypujemy je cukrem, czosnek kroimy w płatki lub kostkę, dodajemy do pomidorków, przyprawiamy, dolewamy octem. Wkładamy makaron i listki bazylii, gotujemy minutkę i podajemy gorące na talerze.
*Moja oliwa, to naprawdę przydatny polepszacz smaku. Do wysokiej butelki wsadzacie dowolne zioła i przyprawy ( ja mam peperonchini, czosnek, bazylię i rozmaryn ) zalewacie wysokiej jakości oliwa. Po 2-3 dniach można już jej używać : )
Źródło:http://perfectmelt.blogspot.com/2011/08/mi-piache-spaghetti.html