Wykonanie
Z
WĘDZONYM ŁOSOSIEMDzisiaj w ramach
Morskich Opowieści Spaghetti, o które Królewska Mość upomina się już od dłuższego czasu...Zresztą nie tylko publicznie, ale i osobiście... . Zakładam, że to dlatego, że Jej bardzo smakowało :P A że pozostajemy w
morskich klimatach, a tutaj ja zajadam się
rybkami codziennie...w każdej postaci to i dziś zapach morza na blogu :)W ramach wyjaśnienia. Przepis na Spaghetti Alfredo dostałam od mojej Szwagierki Agatki. Troszeczkę je udoskonaliłam i wyszło całkiem smaczne danie na piątek... .Składniki:3 duże łyżki
masłaszklanka
śmietany kremówki 30%kilkanaście listków świeżej
bazyliitarty
parmezan lub oreggio (około 10dkg -15 dkg)wędzone brzuszki z
łososia około 7-8około 500g
makaronuW
śmietanie kremówce rozpuścić 3 łyżki
masła. Powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać 10 dkg
sera (
parmezan lub oreggio - ja wolę to ostatnie jest taki świetny
orzechowy posmaczek) i potargane listki
bazylii. Pogotować chwilkę razem, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Brzuszki
łososia pokroić w niewielką kosteczkę. Wrzucić do sosu. Pogotować jeszcze chwilkę, aż
łosoś się podgrzeje.
Makaron ugotować według przepisu. Podawać razem całość obficie posypane
parmezanem lub oreggio:) Smacznego:)