ßßß Cookit - przepis na Makaron z kwiatami cukinii

Makaron z kwiatami cukinii

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
125 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
szczypta nitek szafranu lub 1/3 łyżeczki szafranu w proszku
sól i pieprz
8 kwiatów cukinii
200 g małej cukinii
2 porcje makaronu (około 120 g) np. tagliatelle (użyłam świeżej pasty)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
Do podania:
kilkanaście listków bazylii
2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie
Wymieszać śmietankę kremówkę z szafranem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (około 1/3 łyżeczki). Kwiaty cukinii delikatnie opłukać i osuszyć na ręczniku kuchennym. Cukinię opłukać i pokroić na cienkie plasterki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, przy odcedzaniu zachować 4 łyżki wody. Wodę dodać do śmietanki z szafranem.
Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć plasterki cukinii i smażyć co jakiś czas mieszając aż cukinia zmięknie i lekko się zrumieni, na koniec doprawić solą.
Dodać kwiaty cukinii, wymieszać i smażyć przez pół minuty, przewrócić kwiaty na drugą stronę i smażyć przez kolejne pół minuty. Wymieszać składniki na patelni.
Na patelnię włożyć makaron, wlać sos i wymieszać. Zagotować, gotować jeszcze przez minutę aż sos zgęstnieje, odstawić z ognia, dodać tarty parmezan i poszarpaną bazylię i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/makaron_z_kwiatami_cukinii/przepis.html