Wykonanie
Składniki2 porcje125 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30%szczypta nitek
szafranu lub 1/3 łyżeczki
szafranu w proszku
sól i
pieprz8 kwiatów
cukinii200 g małej
cukinii2 porcje
makaronu (około 120 g) np. tagliatelle (użyłam świeżej pasty)1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy extra vergineDo podania:kilkanaście listków
bazylii2 łyżki tartego
parmezanuPrzygotowanieWymieszać
śmietankę kremówkę z
szafranem, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem (około 1/3 łyżeczki). Kwiaty
cukinii delikatnie opłukać i osuszyć na ręczniku kuchennym.
Cukinię opłukać i pokroić na cienkie plasterki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, przy odcedzaniu zachować 4 łyżki
wody.
Wodę dodać do
śmietanki z
szafranem.Na dużej patelni rozgrzać
masło z
oliwą, włożyć plasterki
cukinii i smażyć co jakiś czas mieszając aż
cukinia zmięknie i lekko się zrumieni, na koniec doprawić
solą.Dodać kwiaty
cukinii, wymieszać i smażyć przez pół minuty, przewrócić kwiaty na drugą stronę i smażyć przez kolejne pół minuty. Wymieszać składniki na patelni.Na patelnię włożyć
makaron, wlać sos i wymieszać. Zagotować, gotować jeszcze przez minutę aż sos zgęstnieje, odstawić z ognia, dodać tarty
parmezan i poszarpaną
bazylię i podawać.