Wykonanie
Złote spaghetti z sosem
szafranowym to kolejny sposób na pyszne i szybkie danie z
makaronem. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Nigellissima. Włoskie inspiracje i jest bajecznie prosty.Na talerzu totalny minimalizm, za to pełen wdzięku i klasy.
Szafran i
wino sprawiają, że dania nie można nazwać zwyczajnymi kluchami ;)Składniki:1/4 łyżeczki nitek
szafranu3 łyżki
marsali (ja użyłam czerwone wytrawne)200g spaghetti
sól, świeżo mielony
pieprz4 łyżki startego
parmezanu lub pecorino2 łyżki
śmietany kremówki2
jajka1 łyżka miękkiego
masłaPrzygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, sprawdzając ok 2min przed końcem wyznaczonego czasu czy jest już al dente. W czasie gdy
makaron będzie się gotował, do małego rondelka włóż
szafran, zalej go
winem i zagotuj. Zaraz jak zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.W miseczce roztrzep
jajka, a następnie wymieszaj je ze
śmietaną i
serem. Całość dopraw
solą i
pieprzem.Ugotowany
makaron odcedź pozostawiając ok 1/3 szklanki
wody po gotowaniu na później.
Makaron przełóż z powrotem do garnka, następnie dodaj
masło i postaw garnek na małym ogniu, mieszając aż
masło pokryje spaghetti. Do rondelka z
szafranem dodaj 2 łyżki
wody po gotowaniu, a następnie całość wlej do
makaronu i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, dodaj
śmietanę z
jajkami i
parmezanem, a następnie dokładnie wymieszaj.Spaghetti wyłóż na talerze. Posyp dodatkowo
parmezanem (opcjonalnie).Smacznego :)