Wykonanie
Wczoraj crostata
migdałowo-morelowa, dzisiaj "żółte spaghetti" również z książki "Nigellissima", która bardzo mnie zaciekawiła. Zastąpiłam
spaghetti makaronem linguine i troszkę zmniejszyłam jego ilość. Nie ma to właściwie wpływu na danie, które oczywiście wciąż smakuje wyśmienicie! Autorka wymyśliła
makaronową, szybszą wersję risotto milanese, które jest jednym z jej ulubionych. Wcale się jej nie dziwię;) Efekt jest niesamowity - otrzymujemy pyszny
makaron al dente oblepiony delikatnym złotym sosem z dodatkiem
szafranu,
marsali i
parmezanu. Wypróbujcie:)Linguine z
szafranem- 1/4 łyżeczki
szafranu- 3 łyżki
wina marsala- 180g
makaronu linguine- 2
jajka- 4 łyżki świeżo startego
parmezanu- 2 łyżki
śmietany kremówki-
sól,
pieprz- 1 łyżeczka
masła(oryginalnie 1 łyżka)1) Zagotować
wodę na
makaron.2) W tym czasie włożyć
szafran do małego rondelka i zalać go
marsalą.3) Wymieszać
jajka,
ser i
śmietanę, doprawiając szczyptą
soli i
pieprzu.4) Na 2 minuty przed upływem czasu podanego na opakowaniu sprawdzić, czy
makaron jest gotowy - musi być naprawdę al dente.5) Przed odcedzeniem
makaronu nabrać trochę
wody z gotowania.6) Po odcedzeniu przełożyć
makaron z powrotem do garnka.7) Dodać
masło i przemieszać na małym ogniu.8) Dolać 2 łyżki zachowanej
wody do rondelka z
szafranem i zalać tym płynem
makaron.9) Wymieszać dokładnie i zdjąć garnek z ognia.10) Wlać do niego
śmietanę z
jajkami i
serem,starannie wymieszać, ew. doprawić i podawać.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal