Wykonanie
W taki upał nie za bardzo ma się ochotę gotować. Wyjątek może stanowić na przykład ten szybki, pyszny
makaron z
cytryną i
bazylią, który po powrocie przygotowałam wg przepisu Jamiego Olivera z książki "30 minut w kuchni" . Ma wyjątkowo świeży, orzeźwiający smak, przy takiej pogodzie - idealny.Linguine z
cytryną i
bazylią- 1
żółtko- 1 łyżka
oliwy extra vergine-
sól,
pieprz- 50g
parmezanu + do posypania- sok i skórka z 1
cytryny (można użyć mniej)- mały pęczek
bazylii- 180g
makaronu1)
Żółtko umieścić w misce i dodać
olej oraz sporą ilość
soli i
pieprzu.2) Zetrzeć
parmezan i dodać do
żółtka razem z
sokiem i
skórką z cytryny.3) Posiekać
bazylię (lub połowę utrzeć w moździerzu) i dodać do miski.4) Dobrze wszystko wymieszać i ew. doprawić.5) Odcedzić ugotowany w międzyczasie
makaron, zachowując
wodę.6) Szybko wymieszać
makaron z sosem, dodając ew. 2-3 łyżki
wody z gotowania.7) Skosztować i ew. doprawić, by zrównoważyć smak
cytryny.8) Posypać startym
parmezanem i listkami
bazylii.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal