Wykonanie
Dzisiaj znowu kuchnia włoska, a mianowicie
makaron penne (krótkie rurki). Doskonałe dla wegetarian i tych, którzy czasami lubią bezmięsny obiad.*porcja dla 4 osób:-500g
makaronu penne-1
cukinia-1
bakłażan-100g
śmietany 30%-
sól,
pieprz,
vegeta-
oliwa do smażenia-1 łyżka
masła-3 łyżki
wody-1 łyżka startego
parmezanu-listki świeżej
bazylii do przybrania
Makaron gotujemy al dente, przelewany zimną
wodą, odcedzamy i odstawiamy.
Cukinię i
bakłażana polewamy wrzątkiem, osuszamy. Kroimy w cieniutkie, krótkie plasterki, solimy i odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
masło,
cukinię i
bakłażana. Przyprawiamy
pieprzem i
vegetą. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Dodajemy ok. 3 łyżek
wody i
śmietanę, znowu dusimy przez ok. 7 minut.Do
cukinii i
bakłażana dodajemy
makaron, mieszamy i smażymy pod przykryciem, aż
makaron będzie ciepły.Nakładamy potrawę na podgrzane talerze i posypujemy
parmezanem. Dekorujemy
bazylią.Smacznego! :)