ßßß Cookit - przepis na penne z cukinią i bakłażanem

penne z cukinią i bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj znowu kuchnia włoska, a mianowicie makaron penne (krótkie rurki). Doskonałe dla wegetarian i tych, którzy czasami lubią bezmięsny obiad.
*porcja dla 4 osób:
-500g makaronu penne
-1 cukinia
-1 bakłażan
-100g śmietany 30%
-sól, pieprz, vegeta
-oliwa do smażenia
-1 łyżka masła
-3 łyżki wody
-1 łyżka startego parmezanu
-listki świeżej bazylii do przybrania
Makaron gotujemy al dente, przelewany zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy.
Cukinię i bakłażana polewamy wrzątkiem, osuszamy. Kroimy w cieniutkie, krótkie plasterki, solimy i odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, cukinię i bakłażana. Przyprawiamy pieprzem i vegetą. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Dodajemy ok. 3 łyżek wody i śmietanę, znowu dusimy przez ok. 7 minut.
Do cukinii i bakłażana dodajemy makaron, mieszamy i smażymy pod przykryciem, aż makaron będzie ciepły.
Nakładamy potrawę na podgrzane talerze i posypujemy parmezanem. Dekorujemy bazylią.
Smacznego! :)
Źródło:http://marcelinasunnyday.blogspot.com/2012/06/penne-z-cukinia-i-bakazanem.html