Wykonanie
Pozostaję nadal we włoskim klimacie /choć może nie typowym, bo śnieg sypie mocno , a temperatura dość niska jak na ten klimat/ i proponuję
makaron zapiekany z warzywami .Jest chłodno , a więc każde danie wyjęte z piekarnika jest mile widziane.A do
makaronów to chyba mam już słabość, bo jadam je prawie 5 dni w tygodniu i wciąż nie mam dość .Zastanawiałam się jak nazwać to danie ,bo
makaron zapiekany w papierze do pieczenia brzmijakoś mało elegancko. Natomiast podoba mi się włoska nazwa ,bo wystarczy powiedzieć tylko „PASTA AL CARTOCCIO”. Smaczne , proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie , które ma jeszcze dodatkowo kilka zalet. Można je przygotować o dowolnej
porze dnia, wstawić do lodówki i przed samym podaniem zapiec w piekarniku Ponadto robimy tyle paczuszek ile porcji potrzebujemy, nie brudzimy naczyń do zapiekania ,a
makaron najlepiej smakuje zjadany bezpośrednio z papieru.Wystarczy wyciąć okienko i wcinać.
Moja dzisiejsza zapiekanka jest lekka, nie zawiera zbyt dużo kalorii.... typowo warzywna .Ale możemy do niej dodać wiele innych, ulubionych składników , zupełne je zmienić, a wszystko zależy od naszych upodobań
smakowych i pomysłów.
Składniki:/na 2 osoby/160 g
makaronu penne1
bakłażan1
cukiniakilka
pomidorków koktajlowychmała
cebulkaząbek
czosnku2-3 łyżki
oliwy z oliwek50-80 g
mozzarelli2 łyżki startego
parmezanusól ,
pieprz do smakukilka listków
bazyliiPrzygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić ,przełożyć na sitko/ok.15 min/.
Makaron ugotować al dente i przelać zimną
wodą.
Cebulkę drobno pokroić i lekko podsmażyć na oliwie/2 łyżki/. Dodać ząbek
czosnku,
cukinię pokrojoną w plasterki, odsączony
bakłażan i pomidorki/bez pestek/.Delikatnie mieszając dusić warzywa ok.10 min, doprawić do smaku
solą i
pieprzem .Do przygotowanych warzyw dodać ugotowany
makaron i całość wymieszać .Z papieru do pieczenia przygotować 2 arkusze długości ok.40cm.Na środku każdego papieru wyłożyć
makaron , pokrojona
mozzarellę, listki
bazylii posypać
parmezanem, /jeśli lubimy można dodatkowo spryskać świeżą oliwą/ .Złożyć boki papieru tak, aby na siebie nachodziły, a przeciwne złożyć w trójkąt i podwinąć spód. Przygotowane paczuszki przełożyć na blachę i wstawić do gorącego piekarnika/190 st/ i zapiekać ok.10-15 min.