Wykonanie
Składniki:- 0,5kg dyni- 1
cebula- 1
cukinia- 100g
sera lazur- 1/2 szklanki startego
parmezanu- ok. 150g
makaronu- 1 łyżka
masła- 1/2 szklanki
śmietany 18%- świeża
bazylia-
gałka muszkatołowa-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. Na
maśle podsmażamy posiekaną
cebulę, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę
dynię. Po kilku minutach wlewamy
śmietanę i dusimy, aż
dynia będzie prawie miękka.2. Wrzucamy
cukinię startą na dużych oczkach, wsypujemy
parmezan, pokrojony lazur. Gdy warzywa będą miękkie, a
sery się rozpuszczą dodajemy 1 łyżkę posiekanej
bazylii, przyprawiamy do smaku gałką,
solą i
pieprzem.3.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem, chwilę podgrzewamy.Inspiracja: kuchennewariacje