Wykonanie
Lato to czas świeżych
owoców i warzyw. Problem polega na tym, że przy klęsce urodzaju trudno się zdecydować, co wybrać, gdy co chwila rozpoczyna się sezon na inną przepyszność. Jedną z nich są właśnie
kurki, które uwielbiam w każdej formie.300 g
makaronu spaghetti lub penne150 g
kurekmała
cukinia2 duże
cebule350 ml
śmietany 18%50 g
masłasól,
pieprzparmezanKurki dokładnie myjemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane w ten sposób
grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 5 minut.
Wodę odlewany. Na patelnię wrzucamy pokrojoną
cebulę i
kurki. Całość podsmażamy prze kilka minut. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w półksiężyce
cukinię. Później dodajemy
masło oraz
śmietanę i przyprawiamy. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym
makaronem. Pastę podajemy z posypaną startym
parmezanem.