Wykonanie
Kolejna odsłona
kurek. Tym razem z
makaronem, zapiekane w misce silikonowej Steam Roaster w sosie z gorgonzolą. Miałam okazję przetestować to niezwykłe naczynie żaroodporne dzięki sklepowi Rossi . Jest to propozycja hiszpańskiej
marki Lekue.
Powiem Wam, że jestem bardzo mile zaskoczona jakością produktu. Bardzo elastyczne, wygodne. Można przygotować
mięsa,
ryby i warzywa zamykając naczynie lub zapiekać w otwartym pociągając za uchwyt, który ekspresowo się otwiera. Zamknięcie również ułatwia przenoszenie go do piekarnika bez obawy, że wylejemy jego zawartość jak też podanie do stołu. Co więcej - danie można spokojnie w nim zaserwować w plenerze, bo wygląda niezwykle efektownie, zwłaszcza jak każdy sam może je sobie otworzyć. Dzięki gładkiej powierzchni o właściwościach nieprzywierających, łatwo można danie wyłożyć na talerz jak również utrzymać naczynie w czystości. Naprawdę polecam. I pewne jest, że
będę korzystać z tej magicznej miski jeszcze nie raz :-).
A sam
makaron wyszedł pyszny. Przepis szybki, jego sporządzenie sprowadza się do kilkunastu minut przygotowania w czasie gotowania farfalle i włożenia na 15 minut do piekarnika.
Składniki (na 2 osoby):250 g
makaronu farfalle,
kurek im więcej tym lepiej,100 g gorgonzoli,50 ml
śmietany 18% tł.,pół pęczka
natki pietruszki,1 łyżka
masła,
parmezan do posypania,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos. Oczyszczone
kurki wrzucić na roztopione
masło, chwilę poddusić, dodać gorgonzolę,
śmietanę,
natkę pietruszki i
przyprawy.
Wymieszać z
makaronem. Posypać
parmezanem. Zapiekać 15 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Osobno podać
parmezan, żeby każdy mógł sobie zetrzeć bezpośrednio na potrawę,
natkę pietruszki i inne dodatki wg uznania.
W sklepie Rossi możecie kupić więcej produktów firmy Lekue. Myślę, że warto!