Wykonanie
Po długiej przerwie mam w końcu dostęp do internetu. Żeby doświadczyć tego stanu rzeczy musiałam się przemieścić aż o 300 km w linii wertykalnej. Z gór nad jezioro, którego penetracji nie sprzyja ciągle padający deszcz.
Siedzę więc w domu, czytam mądre książki, a w międzyczasie ugotuję coś dobrego. Wczoraj - w pamiętny dzień mojego exodusu z gór świętokrzyskich - na trasie kielce - gostynin udało mi się kupić całe wiadro
kurek. Cena z początku była zatrważająca, ale kiedy pan grzybiarz-sprzedawca zorientował się, że mamy ze sobą naprawdę tyle, ile mówimy i ponieważ już bardzo chyba zmókł na deszczu - sprzedał nam
kurki za śmiesznie niską ceną. W ten oto sposób już wczoraj cieszyliśmy się leśnymi
smakami. No i było pysznie.Składniki:
makaron - ja użyłam rurek2 duże garści
kurek - ok. 400g1 opakowanie
śmietany 18%2 łyżki
masłasól,
pieprz2 ząbki
czosnkuestragoncząber
płatki chiliiparmezan do posypaniaNa rozgrzane
masło wrzucamy umyte
kurki i dusimy je pod przykryciem przez około 5 min. Następnie odkrywamy i na wolnym ogniu, czekamy aż
woda, która z nich wypłynęła lekko odparuje.
Kurki solimy i
pieprzymy, gdy
grzyby są miekkie, dodajemy
śmietany i gotujemy, aż sos lekko odparuje - ok. 10 min. Można dodać łyżkę
wody z
makaronu, która zawiera
skrobie i zagęści nam sos. Dodajemy zmiażdżony
czosnek i gotujemy jeszcze 5 min. Na koniec doprawiamy
estragonem, cząbrem i
płatkami chilli. Mieszamy z
makaronem i natychmiast podajemy, posypując na talerzu
parmezanem. Smacznego!