Wykonanie
Składniki2 porcje100 g
makaronu pappardelle (2 gniazda)1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy extra vergine3 ząbki
czosnku4 cienkie plasterki
szynki parmeńskiejgarść
szpinaku2 łyżki
śmietanki 30%2 łyżki tartego
sera parmezan lub
grana padano2
jajkaPrzygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyłowić go z
wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Wodę zachować, nie wylewać (ugotujemy w niej
jajka).Na patelnię włożyć
masło z
oliwą oraz pokrojony na cienkie plasterki
czosnek, smażyć przez około 1 minutę, następnie dodać pokrojoną na paski
szynkę parmeńską, smażyć przez kolejną minutę.Dodać opłukany i odsączony
szpinak,
makaron oraz
śmietankę kremówkę. Wszystko wymieszać i zagotować. Gotować przez około 1 minutę aż
szpinak zwiędnie a sos zgęstnieje i oblepi
makaron. W międzyczasie raz przemieszać. Odstawić z ognia. Gdy
jajka będą już gotowe (przepis poniżej), wyłożyć
makaron do talerzy, posypać tartym
serem.
Jajka w koszulce:
wodę po
makaronie zagotować, zmniejszyć ogień. Do 2 miseczek wbić
jajka a następnie delikatnie wlać je do
wody. Gotować na minimalnym ogniu przez około 1 minutę lub do czasu aż
białko się zetnie,
żółtko ma pozostać płynne. Wyłowić
jajka z
wody, odsączyć i położyć na
makaronie.