ßßß Cookit - przepis na Makaron z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 porcje (około120 g) makaronu linguine (lub spaghetti)
2 porcje rukoli
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła lub oliwy
1 ząbek czosnku
4 plasterki szynki parmeńskiej (prosciutto crudo)
1/4 szklanki śmietanki kremowej
1 surowe żółtko
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa extra vergine
Opcjonalnie: tarty parmezan lub grana padano
Przygotowanie
Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie (al dente). Odcedzić zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowanego makaronu. Rukolę opłukać, osuszyć, wyłożyć na talerz, obok położyć pokrojone pomidorki, wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oliwy, włożyć pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek i smażyć na średnim ogniu przez około pół minuty aż zacznie się lekko rumienić (nie można go przypalić).
Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską (jeśli szynka była paczkowana, po wymieszaniu składników od razu odstawić patelnię z ognia, jeśli szynka była krojona z dużego kawałka - należy ją chwilę podsmażyć aż wytopi się tłuszcz i szynka nabierze nieco chrupkości).
Garnek po makaronie ustawić z powrotem na gazie, dodać wodę z gotowanego makaronu i gdy się zagotuje dodać makaron, wymieszać, dodać śmietankę i podgrzać. Odstawić z ognia, dodać zawartość patelni z szynką parmeńską oraz żółtko, wszystko razem wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos). Dodać rukolę z pomidorkami i wyłożyć do głębokich talerzy. Posypać solą morską i opcjonalnie tartym parmezanem lub grana padano.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/z_szynka_parmenska/linguine_z_szynka_parmenska_rukola/przepis.html