Wykonanie
Składniki2 porcje2 porcje (około120 g)
makaronu linguine (lub spaghetti)2 porcje
rukoli6
pomidorków koktajlowych1 łyżka
masła lub
oliwy1 ząbek
czosnku4 plasterki
szynki parmeńskiej (prosciutto crudo)1/4 szklanki
śmietanki kremowej1
surowe żółtkosól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa extra vergineOpcjonalnie: tarty
parmezan lub
grana padanoPrzygotowanie
Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie (al dente). Odcedzić zachowując około 1/4 szklanki
wody z gotowanego
makaronu.
Rukolę opłukać, osuszyć, wyłożyć na talerz, obok położyć pokrojone
pomidorki, wszystko posypać świeżo zmielonym
pieprzem i skropić
oliwą extra vergine.Na patelni rozgrzać łyżkę
masła lub
oliwy, włożyć pokrojony na cieniutkie plasterki
czosnek i smażyć na średnim ogniu przez około pół minuty aż zacznie się lekko rumienić (nie można go przypalić).Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną na kawałki
szynkę parmeńską (jeśli
szynka była paczkowana, po wymieszaniu składników od razu odstawić patelnię z ognia, jeśli
szynka była krojona z dużego kawałka - należy ją chwilę podsmażyć aż wytopi się tłuszcz i
szynka nabierze nieco chrupkości).Garnek po
makaronie ustawić z powrotem na gazie, dodać
wodę z gotowanego
makaronu i gdy się zagotuje dodać
makaron, wymieszać, dodać
śmietankę i podgrzać. Odstawić z ognia, dodać zawartość patelni z
szynką parmeńską oraz
żółtko, wszystko razem wymieszać (
żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos). Dodać
rukolę z
pomidorkami i wyłożyć do głębokich talerzy. Posypać
solą morską i opcjonalnie tartym
parmezanem lub
grana padano.